Discurile de frana – Cum verifici uzura lor si cand trebuie inlocuite

Discurile de frana sunt extrem de importante pentru masina pe care o conduci si pentru siguranta ta. Chiar daca nu esti un specialist intr-ale masinilor, este esential sa stii cum iti poti da seama daca exista probleme de uzura la discurile de frana. Chiar si daca ai astfel de cunostinte, specialistii iti recomanda vizite regulate intr-un service auto specializat, personalul de acolo putand observa problemele ascunse ale discurilor de frana, pe care este posibil ca tu sa nu le sesizezi atat de usor.

Daca te intrebi cumva de ce sunt atat de importante aceste discuri de frana, raspunsul este extrem de simplu. Fara discuri de frana o masina nu poate functiona practic, aceasta neputand sa se mai opreasca. Totodata, discurile de frana sunt si cea mai importanta parte din sistemul de franare al unei masini. Asadar, discurile de frana sunt esentiale pentru siguranta masinii tale si a ta! In cazul in care esti pe drum si observi anumite probleme la functionarea franelor, este important sa nu risti si sa apelezi la servicii profesioniste de asistenta rutiera.

Pana sa vorbim despre partea practica a lucrurilor, explicam pe scurt care este mecanismul din spatele functionarii discurilor de frana.

Placutele de frana, componente ale sistemului de franare, includ o placa suport metalica si o suprafata de frecare, care vine in contact cu discul de frana. Atunci cand apesi pedala de frana, placuta de frana apasa pe discul de frana, in urma acestei forte de frecare obtinandu-se oprirea masinii. Atat placutele de frana, cat si discurile de frana, se uzeaza in timp, drept pentru care necesita o atentie suplimentara din partea ta!

Verificarea uzurii discurilor de frana se poate face destul de usor, nefiind nevoie intotdeauna de un specialist. Mai exact, cu ajutorul degetelor se poate face o verificare pe suprafata discurilor de frana. In cazul in care vei sesiza anumite santuri pe suprafata lor, inseamna ca placutele de frana si-au imprimat profilul in metal, ceea ce inseamna ca este nevoie ca acestea sa fie schimbate. Potrivit specialistilor, este recomandat ca atunci cand inlocuiesti discurile de frana sa inlocuiesti si placutele de frana, deoarece exista riscul ca acestea sa nu mai “calce” la fel de bine pe disc.

Asistenta rutiera | tractari auto | AloTractari.ro

asistenta rutiera

Totodata, trebuie sa fii atent si la alte semnale care pot aparea in timpul mersului. Spre exemplu, daca discul de frana ajunge sa fie deformat, vei simti asta in directia masinii atunci cand pui frana, volanul urmand sa tremure destul de violent in aceasta situatie. In aceste conditii, vorbim despre o problema cat se poate de serioasa care te poate pune in pericol.

Pentru a evita orice risc, in special in cazul in care nu esti in apropierea unui service auto, poti apela la orice ora din zi sau din noapte la serviciile de tractari auto oferite de AloTractari.ro. Soferii de pe autospecialele de interventii sunt pregatiti oricand sa constate defectiunile si sa iti ofere cele mai bune sfaturi pentru masina si bugetul tau.

Sursa foto: https://www.pexels.com